OK Computer Solution Gombak : APPLE : 5 Cara Mudah untuk Keluar CD Stuck Dalam DVD ROM

CARI Model Laptop

Friday, 26 June 2015

APPLE : 5 Cara Mudah untuk Keluar CD Stuck Dalam DVD ROM

Beberapa hari yang lalu, macbook pro saya mengalami masalah CD tidak mahu keluar dari CD ROM, dimana saya sudah cuba tekan Eject beberapa kali tetapi CD Didalam tidak Keluar.

Apabila saya menekan butang EJECT pada keyboard tiada apa-apa yang berlaku, tiada bunyi, dan simbol EJECT pun tidak keluar 


Apabila saya memeriksa bunyi di  System adakah ia detect CD yang didalam tidak detect. Hal ini kerana anak saya memasukkan 2 CD Di Dalamnya. Saya mampu mendengar sahaja bunyi CD Didalam ROM nya.


Disini Kami Beri 5 CARA MUDAH untuk ' Eject ' CD atau DVD yang stuck dalam 'Optical Drive'
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cara nak keluarkan ( eject) CD atau DVD yang sangkur didalam melalui cara ini :

1. Restart computer dan selepas dengar bunyi chime bila screen nak boot tekan tanpa lepas       button kiri mouse sehingga CD keluar

2. Tekan EJECT button pada keyboard

                                             

3. Klik EJECT button pada menu bar.

4. Tekan COMMAND dan E

5. Sekiranya semua diatas tidak berkesan , boleh buka Terminal di dalam Utilities Folder . Didalam Prompt tersebut masukkan atau copy command ini :

  /usr/bin/drutil eject

 Sekiranya gagal juga teknik ini, ada di minta buka CD DVD ROM. Sekiranya anda tidak tahu anda dinasihatikan untuk menghantar pada pakar atau kedai komputer terdekat yang mahir untuk membuka macbook anda.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------


Nampaknya ini bukanlah suatu isu yang asing lagi bagi pengguna macbook kerana ramai lagi pengguna macbook yang mengalami masalah seperti saya, jadi disini saya ingin membantu anda semua dengan menyediakan 5 cara untuk membaiki masalah ini sebelum anda memutuskan ianya adalah masalah hardware.

Saya tidak menjamin ianya berjaya atau tidak (anda mungkin mengalami masalah hardware atau sesuatu yang lain), ini adalah beberapa cara untuk memeriksa sistem CD DVD macbook anda yang dapat dilakukan dalam beberapa minit sahaja,

Setiap langkah-langkah ini perlu dilakukan secara bebas dan kemudian diuji. Jika anda melakukannya semua sekali gus berturut-turut, dan tiba-tiba CD keluar dari optical drive, anda tidak akan tahu langkah mana yang membuatkan CD itu keluar sendirinya dari optical drive


Bagaimana ingin berurusan dengan kami?


Jika anda ada masalah berkaitan dengan imac, macbook pro, macbook air dan sebagainya boleh hubungi kami pada nombor tertera di bawah :03 6177 0131 (Pejabat)

010 802 5651 (Ashraf)013 531 6110 (Wan)


atau boleh terus emelkan kepada kami masalah yang dihadapi di :


okcomputersolutionuia@gmail.com


Satu Malaysia kami sanggup turun untuk membantu anda semua.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...