OK Computer Solution Gombak : Google Chrome atau Windows 7 / 8 Crash !

CARI Model Laptop

Saturday, 6 June 2015

Google Chrome atau Windows 7 / 8 Crash !

Google Chrome ada salah satu 'browser' yang paling popular untuk hari ini . Google Chrome dengan software yang ringan buatkan performancenya laju dan smooth untuk carian enjin di internet.

Tapi  sakit hati ! apabila kita tengah buat kerja buka tab, save image atau tengah browsing , Google Chrome kita 'crashes' atau Windows 7 / 8 freeze atau crash juga.




Chrome Freezes or Crashes

Dalam artikel ni kami nak berkongsi cara selesaikan masalah google chrome yang Crash

chrome-corrupted-local-state




1) Pertama sekali delete the Local State file yang mana simpan beberapa Custom Setting dan cuba anda buang file Local State , harap ia membantu. Untuk Padam (Delete) Local State , sila ikut langkah dibawah :


image
  1. Tutup(Close) Google Chrome
  2. Open Windows Explorer
  3. Dalam  address bar taip ini %USERPROFILE%\AppData\Local\Google\Chrome\User Data
  4. Anda akan jumpa “Local State” file di situ. dan DELETE kan
  5. Buka Google Chrome dan check masalah dah FIX.


2) Anda juga boleh cuba TEKNIK Kedua ini !

Rename the Default folder dimana adanya semua Google extensions, Bookmarks, History, Jumplist icons etc. Sebab mengapanya kita mengubah namanya sahaja kerana kita tak nak data di dalam google hilang , Cuba ikut langkah ini dibawah :


image
  1. Close Google Chrome
  2. Buka Windows Explorer
  3. Dalam address bar taipkan  %USERPROFILE%\AppData\Local\Google\Chrome\User Data
  4. Anda akan jumpa Default folder disitu. Rename kepada “Default.old”
  5. Buka  Google Chrome dan tengok selesai tak lagi masalah Google Chrome Crash.



3)Anda juga ingin cari  Flash extension yang merupakan penyebab dan sumber masalah crash dan freeze ini dan harap dapat membantu anda.. Cuba ikut langkah dibawah

image
  1. Buka Google Chrome
  2. Dalam address bar Taipkan “about:plugins
  3. Find “Flash” dan click on Disable
  4. Restart Google Chrome dan cuba Test
Sekiranya ia membantu , kemudian uninstall Flash from the Program and Feature dan install semula. Untuk  reinstall Flash, Anda boleh lihat manualnya disini Adobe.

4) Check sekiranya Google Chrome Shockwave Plugin is creating problems. Find & Disable Power-Hungry Extensions dalam Chrome menggunakan Chrome Task Manager.

5) Jadi , sekiranya 3 Teknik diatas tak membantu , anda boleh  guna last  choice kami , harap ia membantu .Untuk lakukannya Teknik Terakhir ini boleh lihat dibawah :
  1. Go to Programs and Features and Uninstall Google Chrome
  2.  Kemudian open explorer.exe dan go to %USERPROFILE%\AppData\Local\
  3. Delete “Google” folder
  4. Download Google Chrome dan install nya semula
Ini bantu bantu walaupun tak banyak sekiranya ada masalah boleh reset Chrome settings.

Saya berharap salah satu tips yang saya bagi dapat selesaikan masalah anda . Sekiranya anda perlukan pertolongan saya , anda boleh PM kami disini      
https://www.facebook.com/messages/okcsUIA
atau
whatsapp kami 013 531 6110 email okcomputersolutionuia@gmail.com
Ins sha Allah kami bantu dan tolong anda


Cara lajukan Google Chrome anda
Bersambung... 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...