OK Computer Solution Gombak : POWER OF GIVING

CARI Model Laptop

POWER OF GIVINGErti SYUKUR pada MEMBERI


Sumbangan membawa keberkatan kehidupan..

Mungkin jarang kita sedari, kehidupan ini akan lebih bermakna jika ia diberikan cahaya keberkatan.Terdapat banyak cara untuk mendapatkan keberkatan hidup.Salah satu cara yang paling mudah ialah melalui sumbangan.
Pernahkan anda terfikir , kenapa ada diantara kita diberikan kesenangan lebih dari orang lain ? Cuba fikir dan hayati soalan tersebut. Jika anda betul-betul faham makna sebenar kesenangan tersebut, anda akan pasti mencari keinsafan diri.

                       


Ramai lagi orang yang memerlukan bantuan kita. Ada diantara mereka yang mempunyai masalah hilang keupayaan kekal yang hanya mampu terlantar di atas katil sambil menunggu waktu untuk pergi selamanya. Tiada keriangan atau kegembiraan di mata mereka, sanggupkah kita membiarkan mereka begitu sahaja tanpa memberi peluang untuk merasa sedikit kegembiraan hidup di dunia ini.


Sumbangan membawa kepada keberkatan hidup dan ia dapat membantu mereka yang memerlukannya . Di Unit Amal OK Computer Solution , kami diamanahkan dan bertindak sebagai medium perantaraan antara penyumbang dan juga penerima.

                       


Unit Amal OK Computer Solution ditubuhkan dengan membantu rumah kasih bestari di Subang pada tahun 2008 . Antara tugasan kami adalah untuk :

# Memberi bantuan kepada golongan orang kurang upaya (OKU), hilang keupayaan kekal, kanak-kanak, ibu tunggal , warga emas , keluarga miskin daif, terabai , buta huruf dan juga bagi orang yang tidak bernasib baik.

                         


Unit AMAL OK Computer Solution juga mengutamakan pendidikan sebagai salah satu bentuk bantuan yang perlu dititik berat kepentingannya . Melalui pendidikan , generasi baru yang berilmu dan berkhemah tinggi dapat dipupuk. Dengan harapan , generasi ini dapat membantu menjadi penyumbang yang aktif kepada golongan yang memerlukan , di masa hadapan.


                       


Kepimpinan Unit Amal OK Computer Solution 
( OK Charity Solution)

OK Charity Solution ditubuhkan di bawah gabungan  syarikat OK Computer Solution serta keseluruhan cawangan dan rakan kongsi OK Computer Solution yang diberada dibawah naungan oleh Tuan +muhammad luqman Pengasas dan Pengerusi OK Computer Solution.

Sebagai sebuah organisasi yang bukan berasaskan keuntungan , Unit ini amat menghargai kepercayaan penyumbang terhadap peranan kami menyalurkan dana untuk membantu dalam program kemasyarakatan.

Untuk amanah ini. OK Charity komited kepada amalan terbaik dalam tadbir urus, akauntabiliti dan ketelusan. Komitmen ini wujud di semua peringkat organisasi kami.MATLAMAT 

Matlamat OK CHARITY adalah untuk :

1.          Mengadakan program dan aktiviti yang berunsurkan program pendidikan bagi melahirkan generasi yang berkualiti dan dapat menyumbang ke arah kemajuan negara

2.          Memupuk nilai-nilai murni kepada kanak-kanak dan orang dewasa bagi melahirkan generasi yang berhemah tinggi

3.          Menjalankan program dan aktiviti ke arah perbentukan sahsiah dan jati diri.

4.          Menjalankan kerja-kerja amal untuk mencapai matlamat pertubuhan

5.          Menjalankan kerja -kerja amal bagi tujuan kebajikan terhadap golongan seperti yang terlalu miskin , terabai, teraniaya dan yang tidak mempunyai pelajaran akademik (buta huruf)

6.          Melaksanakan program dan aktiviti yang berkaitan dengan kebajikan dan kemasyarakatan.
1. PENDIDIKAN & KEAGAMAAN

1.1          OK Charity sebagai badan platform untuk membantu 1,000 orang yang terdiri dariapada para daie, mualim , hufaz, muadib.
Tujuan : Merealisasikan matlamat dalam membantu melahirkan ummah islam yang seimbang dunia akhirat.

1.2          OK Charity sebagai penaja atau pengelola untuk Majlis Rasulullah dan Majlis Ilmu.
Tujuan : Memberi peluang kepada staff OK Computer Solution dan masyarakat umum untuk mengenali Islam dengan lebih mendalam dan lebih menghayati cinta akan Rasulullah SAW

1.3          OK Charity sebagai badan pengelola kelas agama ( Fiqh, Quran , Tasawuf , Fardhu Ain)
Tujuan : Sebagai platform untuk mengenali Ilmu Islam dan asas asas dalam Islam dengan lebih dekat.
Membantu menyiarkan syiar Islam dalam dakwah Islamiyah dari pada pendakwah yang dijemput2. KEMASYARAKATAN & UMUM

2.1     Ramadhan ( Iftar )
OK Charity akan mengadakan program bersempena Ramadhan setiap tahun bersama staff OK Computer Solution dan orang ramai seperti Iftar, Buka Puasa.

2.2     Sumbangan 
OK Charity akan melaksanakan pengutipan dan pengagihan sumbangan sepanjang tahun bagi pihak-pihak yang memerlukan seperti Projek Sekampit Beras 1 Keluarga Daif.

2.3     Gelandangan
OK Charity melibatkan diri dalam program "Homeless" bagi memberi sumbangan dan sokongan moral untuk melahirkan golongan masyarakat yang lebih prihatin akan masyarakat yang serba kekurangan .

2.4     Konvesyen
OK Charity akan menaja serta berkerjasama bersama pihak yang mengadakan seminar dan pendidikan bagi memberi sedikir pendedahan untuk golongan yang kurang bernasib baik dapat meneruskan hidup mereka

2.4     Benefisiari Lain
OK Charity akan melaksanakan program untuk golongan seperti Banduan , Remaja bermasalah dan pelajar bermasalah bagi membantu meningkatkan keyakinan diri dan keprihatinan orang awam apabila golongan ini kembali kepada masyarakat dan diterima baik oleh orang ramai.


ALIRAN KEMASUKAN DANA

OK Charity mensasarkan Aliran Kemasukan Dana utamanya kepada 2 Kategori :
1) " DIRECT DEBIT DONOR PROGRAM
OK Charity sebagai sebuah unit perantaraan yang menguruskan sumbangan kewangan orang ramai dengan melaksanakan projek keagamaan, kemasyarakatan , pendidikan dan umum, dibawah kelolaan OK Charity sebagai penganjur utama.

Direct Debit Donor Program menjurus 2 kategori iaitu
(a) Caj tambahan RM1 caj setiap hari Jumaat dari Servis OK Computer Solution
(b) Kutipan yang diterima secara berterusan dari orang ramai samaada ketika kempen tertentu, roadshow, aktiviti CSR dan program seumpamanya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...